2014-FL-HAA-Haardhout

Zweden

Het laatste nieuws >>
Zaterdag stonden de meiden nog op het ijs van de Weissensee, moe gestreden, uitgeput…
De winst van Yvonne werd natuurlijk uitgebreid gevierd! Zondag vertrokken we met zijn allen weer richting Nederland, de beentjes zaten nog vol verzuring, het lichaam was nog niet hersteld. Veel drinken en goed eten was nu belangrijk.
 
Thuis aangekomen konden de tassen worden uitgepakt en de eerste wasjes weer gedraaid worden. Maandag werd er gewerkt en nog meer gewassen en op Dinsdag vertrokken we al weer vroeg richting ons volgende avontuur, Zweden.
 
Inchecken en wegwezen.. in Zweden huurden we twee auto’s en reden we richting onze plaats van bestemming, de vakantie huisjes van camping Framby Udde. Twee vakantiehuisjes aan de rand van het meer, fantastisch. Vanaf ons ontbijt zagen we de eerste schaatsers al vroeg langs gaan, de zon kwam op en de ijs kristallen schitterden in ons uitzicht. Woensdagmiddag reden we  een rondje over het meer, de beentjes weer even inbeweging. Er waren rondjes van 5km geveegd, door de sneeuw die afgelopen weekend was gevallen was het onmogelijk geworden om de baan bij te houden, er lag totaal wel meer dan 40km geveegde baan. Nu werd er met man en macht geschoven en geveegd, 5km was het maximaal haalbare rondje.
 
Onze eerste wedstrijd werd Donderdag verreden, min 10 gaf de temperatuurmeter aan. Brrrrrr…..
Yvonne startte in het groene pak, dat pak verdedigen was ons doel. Yvonne reed geen lekkere wedstrijd en zat veel achterin, geen aanvallen van Yvon. Dat zijn we niet van haar gewend. Mariska had er meer zin in, ze smeed met haar krachten, aanval na aanval… maar tot een kopgroep kwam het niet. Lisa en Cindy deden veel werk, ze leken goed hersteld van hun 200km. In de laatste ronden brak het Lisa toch op, ze kon niet meer en moest het peloton laten gaan. In de finale was het Elma de Vries die de benen nam, Cindy reageerde er wel op maar kon het gat niet meer dichten. Mariska probeerde het nog maar eigenlijk was het al te laat. De laatste kilometers zette ze nog alles op alles maar het gat was niet meer te dichten. Haar krachten voor een goede sprint had ze al versmeten, een 6e plaats bleef over. Yvonne kon nog naar een 5e plaats sprinten en daarmee liep zij weinig puntjes mis voor de groene trui. Een weggegeven koers, maar niet veel punten verloren voor het groen.. Zaterdag moest dit anders!!
 
Mariska gaf het al aan ''Zaterdag winnen we''… dat stond al bijna vast. Aan haar hele houding was af te lezen dat ze iets wilde rechtzetten. Mariska koerste voorin, alert en met een scherpe geconcentreerde blik. Yvonne was een stuk beter als donderdag en zat ook goed van voren. Cindy sprong super attent mee met groepjes, ook zat ze bij kopgroepjes maar deze kregen weinig ruimte. Lisa was duidelijk nog niet hersteld van de Weissensee, leek het donderdag in de eerste helft van de koers goed te gaan, vandaag zat er niet veel in de tank… uitstappen was op dit moment beter.
 
De wind kwam opzetten en het tempo ging omhoog, het was koers. De sterksten bleven over, zat je te ver van achteren dan was het kansloos om de kopgroep nog te achter halen. Een groepje van 6 meiden bleef over. Yvonne, Elma, Jolanda, Foske, Carla en Mariska. Door vermoeidheid en een val moest Carla de 5 meiden laten gaan. Voor Yvonne was dit een kans om uit te lopen in het klassement. Haar grote concurrente was Carla, en zij zat niet in de voorste groep.
Elma draaide de eerste ronden niet mee met de kopgroep omdat ze nog hoop had dat Carla terug zou komen. Na minuten te hebben gepakt en het wel heel duidelijk was dat dit niet meer ging gebeuren draaide ze toch maar haar beurtjes mee. De kopgroep bleef bij elkaar en r moest gesprint gaan worden. Niemand wilde de koppositie nemen, bijna kwamen de meiden tot stilstand. Yvonne probeerde een aanval op te zetten maar de reactie van de anderen kwam snel. Mariska nam het laatste spoor, ze wachtte en wachtte tot het juiste moment en zette de sprint in gang. Yvonne koos net de verkeerde kant om Elma te passeren, er was te weinig ruimte. Mariska won de koers en Yvonne eindigde op de 4e plaats. Cindy reed in de groep er achter en zat goed voor een mooie sprint, helaas tikte ze met de schaatsen tegen iemand op en verloor terrein… weg mooie klassering.
 
 
video van Zweden en een interview met Mariska
 
  

Laatst vernieuwd: 10 Feb 2015

Terug