2014-FL-HAA-Haardhout

Oliebollen.........!

Het laatste nieuws >>

Olie bollen gezond??

Wij als schaatssters letten natuurlijk wel een beetje op wat we eten. Maar ook wij zitten met oud en nieuw gewoon aan de oliebollen. Als we namelijk eens kijken naar alle tussendoortjes dan blijkt de olie bol nog helemaal niet zo slecht te zijn. Oké ze worden gefrituurd en er zit veel suiker in of op, maar als we de oliebol vergelijken met de eierkoek, die toch verantwoord is volgens Sonja, en een stuk speculaas dan nemen wij toch lekker de oliebol!!
Een olie bol bevat namelijk 256 Kc per 100gr en een eierkoek 287kc per 100gr
 
Ingrediënten gezonde volkoren oliebollen
 
(20 a 25 stuks)
300 gr. volkoren meel
200 gr. bloem
10-12 gr. instant gist
10 gr. zout
25 gr. lichtbruine basterdsuiker
150 ml. bruin bier op kamertemperatuur
350 ml melk op kamertemperatuur
50 gr. gesmolten en weer op kamertemperatuur gebrachte boter
1 ei
200 gr. rozijnen in wat bloem geschud
appel in stukjes in wat bloem geschud
kaneel naar smaak
 
Bereiding Gezonde volkoren oliebollen
Maak een glad deeg van alle ingrediënten (behalve de appel en rozijnen) door eerst de droge te mengen, en dan de natte er goed door te mixen. Laat het deeg 15 minuten rusten. Roer dan de appel en rozijnen erdoor. Laat het deeg 60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plaats, onder een vochtige doek en in een ruime kom. Verwarm plantaardige olie tot 180 graden. Maak met een ijslepel, die je vooraf even in de olie houdt, mooi ronde en even grote bolletjes deeg en laat die in het vet zakken. Als de oliebollen aan de onderkant bruin zijn, draaien ze meestal vanzelf om, maar het kan geen kwaad even te helpen als de eerste eenmaal is gedraaid. Het frituren duurt zeker een minuut of vijf, anders zijn ze niet goed gaar van binnen.
 
Als je rekening houdt met onderstaande tips, bak je zelf de slankste en gezondste oliebollen: 
1. Gebruik VERS en VLOEIBAAR frituurvet of olie of – nog beter – kokosvet.
Vloeibare vetten en oliën bevatten gezondere vetten dan vast frituurvet. Gebruik sowieso altijd vers vet en gooi het daarna weg!
Helaas worden bijna alle vetsoorten bij verhitting ongezond, dus ook de vloeibare. Gelukkig gaat dit proces geleidelijk. Bij een keer frituren zijn de meeste vetten nog redelijk oké. Maar na 10 keer verhitten is er een frituurpan vol schadelijke vetten ontstaan.
De meest gezonde optie is bakken in kokosvet. Kokosvet verandert namelijk niet bij verhitting. Een nadeel is dat dit vet vrij prijzig is, maar je kunt er wel langer mee doen. En je moet natuurlijk wel van oliebollen met kokossmaak houden.
Binnenkort een uitgebreide post over de voordelen van kokosvet!
2.     Gebruik frituurvet uit een ondoorzichtige verpakking
Bewaar vet of oliën nooit in het licht! Licht heeft namelijk een zelfde invloed op de vetten als verhitting. Helaas worden veel oliën in doorzichtige flessen verkocht. In een donker keukenkastje is dat geen probleem, maar in de open schappen van de winkel wel. Daarom het advies om ondoorzichtige flessen te kopen.
3.     Verwarm het vet geleidelijk
De kwaliteit van het vet gaat minder achteruit als je het langzaam opwarmt. Kies voor trajecten als: van 0 naar 100º C, van 100 naar 140º C en van 140 naar 180º C.
4.     Frituur op de juiste temperatuur en houd deze temperatuur constant
Bij een te lage temperatuur neemt de oliebol veel vet op en de inhoud wordt niet gaar. Bij een te hoge temperatuur gaat de kwaliteit van het vet snel achteruit en de bol kan verbranden.
5.     Frituur niet te veel oliebollen in één keer
Frituur 1 of 2 bollen tegelijk, niet meer. Het beslag van de oliebollen verlaagt de temperatuur van het frituurvet, het is belangrijk om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
6.     Zeef restjes oliebol uit de frituurpan
Restjes beslag in de frituurpan verminderen de kwaliteit van de olie. Verwijder ze daarom met een schuimspaan of een zeef.
7.     Maak grotere oliebollen
Grotere oliebollen hebben relatief minder korst, en zijn daardoor beter. De korst van de oliebol is namelijk het vetst, het meest dikmakend en het meest ongezond.
8.     Vul de oliebollen met extra rozijnen en appel
Stukjes appel en rozijnen geven de bol extra inhoud. Dat maakt ze lekkerder en gezonder! Houd wel rekening met de hoeveelheden. Bij te veel stukjes fruit kan het beslag niet rijzen. Neem niet meer fruit dan 50% van het gewicht van het meel.
9.     Laat de oliebollen uitdruipen op keukenpapier
Vergeet het keukenpapier niet! Dit papier neemt veel vet op. Laat de bollen niet alleen uitdruipen, maar rol ze ook eventjes om.
10.  Geen poedersuiker
Dit behoeft geen verdere uitleg neem ik aan. En ze zijn al lekker genoeg van zichzelf!
 
Als je bovenstaand recept aanhoudt en deze tips, heb je de lekkerste en gezondste oliebollen tijdens deze Oud & Nieuw!
 
 
 
 
 

Laatst vernieuwd: 27 Dec 2013

Terug